İmplant nasıl uygulanır sorusuna cevap arayanların ayrıntılı bir araştırma yapması, ortaya koyulacak sonuç ve yapılması gereken uygulamalar ile ilgili bilgi sahibi olması mühimdir . İmplant uygulaması, iyileşme süresi uzun sürebilen bir uygulamadır. Hastanın bu süreç hakkında tam anlamıyla bilgili olması ve operasyonlara hem fiziksel hem de psikolojik bakımdan hazırlanmalıdır. Süreç biraz zorlayıcı olsa da implant oldukça fazla uygulanan bir diş eksikliği tedavisidir.

İmplant uygulaması farklı sebeplerle eksik olan dişlerin yerini doldurmak için çene kemiğine bir eklentiyle uygulanır. Farklı etapları olan meşakkatli bir tedavi olarak bilinmektedir. Fakat bütün etaplar bittiğinde hasta çene kemiğine yerleştirilmiş bir diş kökü üzerindeki yeni dişine sahip olur.

İmplant yapımı farklı etaplardan oluşur. Vidalı diş olarak da bilinen implantların yerine konulması, kemik ve vücutla uyumlanması için belirli bir zaman geçmelidir. İşlemler çoğunlukla bir gün içinde bitirilmektedir. Ancak uygulama ardından bölgenin iyileşmesi zamana ihtiyaç vardır.

Titanyum ve tamamen vücuda uyumlu materyallerden yapılan implantlar çeneye konulduktan sonra da tedaviler sürer. İşlemlerin niteliği, hastanın sağlık durumuna, bütçesine ayrılabilen miktarına, zamanına, çene ve ağız yapısına ve hastanın beklentilerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak klasik bir implant tedavisinin etapları şunlardır;

İlk Etap

  • Hastanın görüntüleme testleri ve fiziksel kontrolü gerçekleştirilir.
  • Sürekli kullanılan ilaçlar varsa ve kronik hastalıklar bakımından hasta incelenir. Genel sağlık durumu, çene kemiği yapısına bakıldıktan sonra uygunsa ameliyat zamanı belirlenir. (Eğer çene kemiği işleme için yeterli olmazsa, mini implant veya kemik grefti için farklı bir işlem uygulanır.)
  • Tedaviye başlamak için hastaya lokal ya da genel anestezi uygulanır . çekim yapılacak diş var ise diş çekimi yapılır.
  • İmplantın konulacağı çene kemiğinde küçük bir delik oluşturulur ve implant bölgeye konur.
  • Diş eti ile kapatılan implant, az sayıda dikişle örtülür.

İkinci Etap

Konulan implantın çene kemiğiyle uyuşması için zaman tanınır. Bu zaman hastanın sağlık durumu, yaranın iyileşme ve implantın uyuşma çabukluğuna bağlıdır ve kişiye göre farklılıklar gösterir. İmplant nasıl uygulanır ve implant süresi söz konusu olduğunda işlemler arasındaki bekleyiş süreleri de hesaplanmalıdır.

Kişi bu süreçte, ağzında yara dokusu bulunduğunun bilincinde davranmalıdır. İşlemlerin oluşturduğu cerrahi yara dokusu ve besin alımıyla ilişkili bir işlem olduğundan, bağışıklığın da bu zaman diliminde düşmemesine dikkat edilmelidir. Hastanın bu paralellikte genel sağlığını -özellikle ağız ve diş sağlığını korumaya- hassasiyet göstermelidir. İki ile altı ay aralığında farklılık gösteren bir sürede hasta, geçici dişlerle veya yaranın bölgesine göre açık bırakılarak bekletilir.

Üçüncü Etap

Bu etapta, implanta uygulanacak kaplamaya dayanak hazırlanır ve konulur . Sonrasında, bölgenin iyileşmesi için beklenir. Bu bekleme pek çok değişkene bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte genellikle iki haftadır.

Dördüncü Etap

Çene kemiği ve diş eti dokusu tamamıyla hazır olduğunda, yeni dişin yerleştirilmesi için işlemlere başlanabilir.

  • Bu etapta, yapılacak dişin malzemesi seçilir, ölçü belirlenir.
  • Diş, hastaya özel biçimde oluşturulur.
  • Hangi çeşit diş kullanıldığına göre değişen biçimlerde (yapıştırma, vidalama vs.) implanta yerleştirilir.